Aktuális tőzsdei piactípusok a részvényindexekben

Aktuális tőzsdei piactípusok a részvényindexekben

Jelenleg (Strong Bull) erősen emelkedő trend van az amerikai és európai részvénypiacokon, a volatilitás alacsony (Normal, Quiet), ez a piactípus a legtöbb előnyt és a legjobb környezetet tudja biztosítani a trendkereskedők és a befektetők számára. Az aktuális piactípus azt mondja meg nekünk, hogy mi történik jelenleg a tőzsdén és nem azt, hogy mi fog történni a jövőben. Olyan ez, mint az évszak, ha tudjuk például hogy egy év négy évszakból áll és mezőgazdasággal foglalkozunk és azt is tudjuk, hogy jelenleg itt a tavasz kezdete akkor valószínűleg megérkezett a vetés ideje. Mindennek megvan a maga időszaka és az ahhoz tartozó feladatkör. A tőzsdén én ötféle évszakhoz hasonlítható időszakokat (piactípusokat) ismerek és négyféle időjárástípust. Azokon a napokon, ahol szépen süt a nap és a hőmérséklet is kellemes az emberi szervezet számára, ezeken a napokon jobb a kedvünk és mindent jobban tudunk csinálni, de amikor változás történik az időjárásban és megnézzük a másik végletet például tél, hideg van -15C, ónos eső, hóvihar, akkor már nem annyira kényelmes az élet és a közérzetünk se olyan, mint amikor szépen süt a nap és meleg van. A tőzsdei kereskedésben is ehhez hasonló időszakok vannak, van amikor nagyon kényelmesen tudunk nyereségre szert tenni, van amikor bármit is teszünk ugyanannyi energiabefektetéssel mégsem érünk el eredményeket, vagy ha igen, azok igen csekélyek. Mindig az a kérdés, hogy tudjuk e hogy milyen évszakban vagyunk és hogy milyen időjárás van jelenleg a tőzsdén. Ha nem tudjuk, ne is induljunk el hegyet mászni.

Jelenleg tavaszias, nyárias időszak uralkodik a tőzsdéken és az időjárás is kedvező. Ilyenkor nyugodtan nekivághatunk a tőzsdei hegymászásnak, nagy az esélyünk hogy a csúcsra érjünk.
Ilyenkor érdemes nagyon aktívan részt venni a kereskedésben. A legjobb tudásunk szerint kell alkalmaznunk a trendkereskedési rendszerünket és tökéletesen kell végrehajtanunk minden olyan feladatot, ami ezzel kapcsolatos. Például ebben az időszakban érdemes alkalmazni leginkább a hosszabb távú kereskedési rendszerünk stratégiáit, ami főleg a pozíció méretezésről és managelésről szól. Lépésről lépésre kell bővítenünk a kitettségünket, portfólió összeállításában kell gondolkoznunk, ami egy összetettebb kereskedési feladat. Ezen a piactípuson érdemes tudni, hogy a kockázat nagyon rövid ideig tart, így annak kivételekor azonnal bővíthetjük a portfóliónkat. Az is látszik, hogy a legkifinomultabb befektetők nagyon aktívak a tőzsdén és nagy forgalmat és likviditást generálnak.

Jelenleg az amerikai részvénypiacokon a fókusz!

Dow Jones 30 industrial component index: 200 napos trend 21, 27%
Standard&poors500 component index: 200 napos trend 17, 04%
Nasdaq 100 component index: 200 napos trend 22, 82%

Szektorok közül kiemelném:
-Pénzügy
-Ipar
-Alapanyagok
-Technológia