Befektető vagy kereskedő?

Jelenlegi piactípusunk “Strong Bull Volatile”! ez teljesen más piactípus mint az eddigi “Bull Normal vagy Quiet” vagy “Strong Bull Normal vagy Quiet”.Teljesen értelmetlennek tartom hogy ugyanúgy viselkedjünk mind az 5 piactípuson!

Ugyanakkor teljesen más eredményeket várhatunk el a rendszerünktől X piactípuson mint az Y ,Q vagy W vagy éppen a Z piactípuson.

Ne ijedjünk meg nagyon, mert alapvetően 6 piactípus létezik Bull,Sideways,Bear ehez 2 alap volatilitás Normal és Volatile tartozik.

De,nem hagyhatjuk figyelmen kívül az extrém helyzeteket, ezért az átlagos volatilitás megfigyelésére rátettük az 1 standard deviáciot.

Mikor a volatilitás e fölé kerül már extrém helyzetek alakulnak ki, ezért épitettünk be a volatilitásba is a “Very volatile” és a “Quiet” típust is, mivel ezek az extrém fölött vannak, túlmentek a kereteken.

Ezért nem tekinthetünk az extrém területeken lévő volatilitásokra mint a normál kereteken belüliekre.Ugyanez van a trendekben is +2 trend típus kerül bele a trend típusokba “Strong bull”és a “Strong bear”mivel ezek is extrém szintek fölött vannak.Így a mi rendszerünkben összesen 20 piactípust különböztetünk meg.
Ezeken való kereskedéshez különböző rendszerekere van szükség és arra is szükség van hogy lemérjük a rendszerünk minőségi számát melyet a R-multiple ből vagy az R-sokszorosokból tudjuk kiszámolni ezért nagyon fontos a poziciónk pontos naplózása mivel ebből számoljuk ki a rendszerünk pénztermelő képességét, még jó hogy van ilyen és nem kell a levegőbe hadonásznunk vagy a sötétbe tapogatoznunk.De sajnos ehez szükség van legalább 100 tradere de min 50 re az adott piactípuson hogy valami irányt lássunk a rendszerünk teljesítő képessége terén.
A kérdés csupán az hogy mennyi idő alatt tudjuk végrehajtani ezeket?
Például egy olyan rendszer amelynek 2,5 ös rendszerminőségi száma van ami jónak tekinthető és 100 kereskedést 3 hónap alatt bonyolít le, sokkal jobb mint ugyanez a paraméterű rendszer mely 100 kereskedést 3 év alatt bonyolít le.
Kérdésem az hogy melyik rendszer termeli a több pénzt és miben van a különbség?
Lassan rájöhetünk hogy nekünk kerskedőknek miért nem jó a buy and hold stratégia?Egyszerüen azért mert nem nekünk találták ki akik aktívan kereskednek, hanem a befektetőknek.

Befektetőként más célunk lehet mint aktív kereskedőként ezért ne keverjük össze a kettöt, viszont tudatosan, lehet a két stílust kombinálni.
Befektetőként átlagosan elérhetünk mondjuk 20 év átlagában 14% profitot a tőzsdén de kereskedőként nekünk ettől sokkal több a célunk, ezért a fent leírtakat nagyon komolyan kell venni, hacsak nem lettünk csupán befektetők idő közben:)
Te mi szeretnél lenni kereskedő vagy befektető?Vagy mindekettő?Bármi elfogadható csak tudd mi a célod és annak mérten cselekedj!

Céltudatos cselekvő képességet kivánok mindenkinek!

Balázs Szilárd

CEO

Bstrader.com