Tőzsdei önszabotázs.

Tőzsdei önszabotázs.

Az első jele annak, hogy valaki intenzíven vagy rejtett módon elkezdi szabotálni önmagát vagy saját életét az az, hogy a dolgok elvesztik természetességüket, megjelenik az elégedetlenség, elidegenedés önmagunktól és másoktól, a neheztelés, irigység, harag, és főleg a düh – önmagunk, a világ, és nem utolsó sorban, az élet irányába. Nagyon fontos megértened, hogy sok esetben az elégedetlenséged, az elidegenedésed önmagadtól és másoktól, haragod és dühöd, szorongásod nem minden esetben téged minősít, mint embert.
Azon a területen, ahol megjelenik a bizonytalanság érzése („Vajon jól csinálom, meg tudom egyáltalán csinálni? Megéri? Vajon sikerülni fog? Fontos vagyok én egyáltalán? Vajon folytassam ezt a munkát?) és ehhez hasonló kérdések felszínre kerülése idején, ha nem működik megfelelőképpen a saját bejáratú „immunrendszered”, amikor elkezdesz kételkedni a rendben, a természetességben, nagy a valószínűsége, hogy szabotáláshoz folyamodsz: „ah, nekem úgyse sikerül semmi, úgyse fogok meggyógyulni, biztos nem kedvel engem, én már nem számíthatok semmi jóra ebben az életben ” és társai. S így fokozatosan sikerül lebeszélned magad minden új élmény, lehetőség megtapasztalásáról, és megerősítened magadban nem a sikerélményt, hanem a „kudarcélményt”, ami tovább fogja táplálni önmagad és életed szabotálási mechanizmusait.
Ha sokáig nem történik előrelépés – erős önszabotázs esetében például -, akkor a kiégés, megcsömörlés, megkeseredés érzelmi állapotai válnak az egyetlen megélt valóssággá.

Az alábbi kérdések egyikére ha igennel válaszolsz, valószínű az önszabotázs csapdájában vagy!

1. Folyamatosan új tőzsdei stratégiák vagy új kereskedési rendszer után kutatsz? Vagy folyamatosan változtatod a saját kereskedési rendszeredet?
2. Mindig keresed a tökéletes beszállót? Folyton valami plusz információra vársz a belépés pillanatában ezért nagyon sok lehetőségről lemaradsz?
3. Mindig sóvárogva várod a legjobb lehetőségeket és kockázatot se vállalsz szívesen?
4. Mindig izgatottan figyeled a piacokat és ez megváltoztatja a rendszered szabályainak követését?
5. Egy veszteséges ügylet mindig leszívja az energiádat és a következő ügyletben már nem húzod meg a ravaszt vagy fordítva egy nyerő ügylet annyira feldob és kényelembe helyez hogy a következő lehetőség után már nem érdeklődsz?
6. A kerekedési életedet vagy a (magánéletedet)meghatározzák az olyan érzelmek mint félelem, harag, kapzsiság?
7. Folyamatosan veszítesz mert nem rendelkezel egy erős tervvel ami vezényel a kereskedésben?

Abban az esetben ha a fenti kérdések egyikére igennel válaszoltál, ne aggodalmaskodj emiatt, hisz mindig van megoldás. Sokszor olyan dolgok körül forgunk, ami valószínű sosem fog megtörténni. Vedd kezedbe a sorsodat, gondolkodj, tervezz, számolj, ellenőrizz, tapasztalj, vond le a tanulságokat, hajts végre feladatokat. Tegyél minden nap egy lépést a céljaid felé, ne fogalmazz meg túl irreális határidőt a céljaidhoz, adj időt magadnak, mert mindennek megvan a maga ideje és törvényszerűsége.